Значението на чая в британската култура

Попитайте всеки извън Обединеното кралство за британската култура и темата за чая със сигурност ще се появи. Обединеното кралство е основен потребител на чай от 18-ти век насам и неговите граждани консумират средно 1,9 килограма годишно. Чаят първоначално се консумира само от богатите в Европа, но бързо набира популярност и сега се консумира от хора от всякакъв социално-икономически произход. Той все още е широко признат като неразделна част от британския характер и отличителен аспект на британското общество.

Британската привързаност към чая се превърна в жизненоважна част от имиджа на страната в чужбина. Британците са добре известни със способността си да приготвят задоволителна чаша чай и тяхната особена склонност да го разреждат с мляко и захар често се цитира като пример за тяхната уникална култура. Обичаят да се пие чай следобед, който произхожда от Англия, се е разпространил в много други страни. През 2018 г. изследователите установиха, че „следобеден чай“ е едно от основните 3 неща, които младите хора по света идентифицират с Англия. Въпреки че британците сега силно се идентифицират с любовта си към чая, това не винаги е било така. Само малък процент от британското население е пиело чай преди 1700 г., но в началото на 1800 г. практически всички са го правили.

чая в британската култура

Предисторията на чая в британската култура

Едва в началото на 17-ти век значителни количества чай пристигат в Англия. До 1610 г. редовните доставки на чай от Китай и някои други азиатски страни се обработват от холандски и португалски търговци до европейските пазари.

Similar Posts