Bursa din Marea Britanie: O privire de ansamblu cuprinzătoare 2023

Bursa din Marea Britanie a fost mult timp o piatră de temelie a pieței financiare globale, Bursa de Valori din Londra (LSE) în special jucând un rol esențial în peisajul comerțului internațional. Ca investitor cu experiență, pot atesta beneficiile și riscurile investiției pe această piață dinamică.

În acest articol, vom explora dezavantajele bursei din Marea Britanie, atingând istoria, structura și perspectivele sale viitoare.

Bursa din Marea Britanie

Introducere la Bursa de Valori din Marea Britanie

Definiție și scop

Bursa din Marea Britanie se referă la o colecție de piețe financiare în care sunt cumpărate și vândute acțiuni ale companiilor tranzacționate public. Aceste piețe servesc mai multor scopuri:

 • Facilitarea strângerii de capital pentru întreprinderi
 • Oferirea de oportunități de investiții pentru persoane fizice și instituții
 • Permite alocarea eficientă a resurselor
 • Servind ca un barometru al sănătății economiei Marii Britanii

Istoria Bursei din Marea Britanie

Istoria bursei din Marea Britanie datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Bursa de Valori din Londra a fost fondată în 1801, făcând-o una dintre cele mai vechi burse din lume. De atunci, a evoluat pentru a deveni un jucător crucial în ecosistemul financiar global.

Rolul pe piața financiară globală

Bursa din Marea Britanie este un centru financiar cheie, care atrage investitori și companii din întreaga lume. Începând cu 2021, a fost clasată ca a șasea cea mai mare bursă de valori după capitalizarea bursieră, arătându-și importanța pe arena internațională.

Structura Bursei din Marea Britanie

Bursa de Valori din Londra (LSE)

LSE este principala bursă de valori din Marea Britanie, constând din două segmente principale:

 1. Piața principală : Acest segment se adresează companiilor bine stabilite, cu capitalizare mare. Are cerințe stricte de listare, inclusiv raportare financiară și standarde de guvernanță corporativă.
 2. Piața alternativă de investiții (AIM) : AIM este concepută pentru companii mai mici, cu o creștere mare, cu cerințe de listare mai puțin stricte. Oferă un mediu de reglementare mai flexibil pentru a încuraja creșterea și inovația.

Alte Burse Regionale de Valori

Pe lângă LSE, Marea Britanie are câteva alte burse regionale:

 1. Bursa NEX : O bursă de valori axată pe întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), care oferă oportunități de creștere și strângere de capital.
 2. Aquis Exchange : o bursă de valori paneuropeană care operează un model de prețuri pe bază de abonament și o platformă inovatoare de tranzacționare.

Organismele de reglementare

Două organisme principale de reglementare supraveghează bursa din Marea Britanie:

 1. Autoritatea de conduită financiară (FCA) : FCA este responsabilă pentru reglementarea comportamentului în industria serviciilor financiare, inclusiv a burselor.
 2. Autoritatea de Reglementare Prudențială (PRA) : PRA are sarcina de a menține stabilitatea și rezistența instituțiilor financiare, inclusiv băncilor și asigurătorilor.

Procesul de listare și tranzacționare

Ofertă publică inițială (IPO)

O IPO este procesul prin care o companie strânge capital prin emiterea de acțiuni publicului pentru prima dată. Pașii pentru efectuarea unei IPO în Marea Britanie includ:

 • Numirea consilierilor financiari și a subscrietorilor
 • Întocmirea unui prospect și a altor documente necesare
 • Obținerea aprobării de reglementare
 • Stabilirea prețului acțiunilor și alocarea acestora către investitori

Similar Posts